Yllätyin, kun ensimmäisen kerran sain viestin kakkosprofiilistani. Hei, odotas, mikä ihmeen kakkosprofiili? Minulla ei ole missään sosiaalisessa mediassa kuin yksi profiili, joten hälytyskellot alkoivat heti soida. Ja niinhän se oli – joku oli tehnyt minusta feikkiprofiilin, ja lisännyt sinne kuvani ja tekstini. Kiitos kyseisen sivuston ylläpidon nopealle toiminnalle ja teille ihanille aktiivisille seuraajilleni, tämä feikkiprofiili saatiin heti poistettua. Tämän jälkeen olen törmännyt muihinkin minuna esiintyviin tyyppeihin. Joku on esittänyt minua keskustelupalstoilla ja toinen myynyt tekemääni sisältöä omanaan.
Ensimmäinen reaktioni oli naurahdus – ajattelin, että vain julkkiksista ja muista seuratuista henkilöistä tehdään huijausprofiileja ihmisten pettämisen toivossa. Näköjään tällainen huijaus voi sattua kenelle tahansa, joten tässä mietin keinoja, jolla huijausprofiilin voi tunnistaa.
Jos joku yrittää esiintyä minuna, kannattaa heti tarkistaa viralliset yhteystiedot. Käytän nimimerkkiä Lummelintu tai Aurora Elomaa, ja sähköpostini on aurora.elomaa@gmail.com. Huijari käyttää joitain muita some-tunnuksia (Skype, Kik, jne) kuin omia virallisiani tai yrittää selittää, kuinka olen vaihtanut yhteystietojani. Nettisivuiltani löydät aina aidot, ajantasaiset tiedot.
Yleisesti nettihuijareille tunnusomaisia voivat olla esimerkiksi seuraavanlaiset jutut:
– Kuvat eivät ole korkealaatuisia, sillä ne on kopioitu ja vesileimat leikattu pois.
– Kuvia on vain yksi, eikä huijari pysty tarjoamaan useampia kuvia eri kuvakulmista.
– Huijari ei käytä asiallista ja ystävällistä kieltä, teksti voi sisältää kirjoitusvirheitä.
– Huijari ei voi puhua puhelimessa. Hän ei suostu todistamaan testisoitolla webcam-sessiota tilatessa.
– Juttu tuntuu liian hyvältä. Huijari tarjoaa asioita, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta.
– Googlaamalla tyypin, ei löydy mitään infoa, tai info on ristiriitaista. Jos palveluntarjoaja on ollut alalla pitkään, tai väittää olleensa alalla pitkään, hänestä löytyy varmasti mainintoja muilta sivuita, sosiaalisen median postauksia, yms.
Yleisesti parhaimpia tapoja estää huijatuksi tulemista on tavallisen maalaisjärjen käyttö. Kun vastapäässä oleva henkilö käyttäytyy ammattimaisesti, hänellä on työ-some ja nettisivut, hän julkaisee säännöllisesti sekä hänen some-tilinsä ja sähköpostinsa viittaavat kaikki toisiinsa, on vastapäässä todennäköisesti se kuka pitääkin.
Kun joku kysyy aitouttani, viittaan aina someihini ja nettisivuihini. Ihminen, joka on käyttänyt tuhansia euroja ammattikuvaajien kuviin, nettisivuihin ja markkinointiin, harvemmin on kiinnostunut huijaamaan asiakkaalta kahtakymppiä.
Koska seksialalla sekä ostaja että myyjä ovat usein osittain tai kokonaan anonyymejä, se vaikeuttaa feikkien löytämistä luotettavien palveluntarjojien joukosta. Samasta syystä myöskään palveluntarjoajat eivät luota täysin asiakkaisiin – koska myös asiakkaissa on huijareita ja ohareita, pyydämme maksun tällä alalla aina etukäteen. Ymmärrän myös asiakkaiden huolen siitä, että maksun suorittaminen vieraalle, anonyymille henkilölle jännittää. Onneksi nykypäivänä sellaisia palveluntarjoajia, jotka toimivat ammattimaisesti, ovat aktiivisia somessa ja kenellä on omat nettisivut tai varmistettu Onlyfans- tai Fansly-tili on koko ajan enemmän.
Kiitos sinulle, että pidät silmäsi auki feikkien varalta! Niin voimme kaikki nauttia turvallisesti tissien ilosanomasta! 😉